Restauracja Tysina

TYSINA - RESTAURACJA O BESKIDZKIEJ DUSZY

Nazwa naszej restauracji pochodzi od przepływającego nieopodal potoku. I to właśnie beskidzka przyroda i jej skarby – woda, lasy, czyste górskie powietrze, inspirują mistrza naszej kuchni do komponowania menu w rytmie natury i zmieniających się pór roku. Kuchnia nasza wiele zawdzięcza również lokalnym tradycjom – odkrywamy je przed Gośćmi na co dzień oraz, szczególnie, podczas Regionalnych Wtorków. 

Menu pełne aromatów

Kuchnia ludzi gór jest prosta i sezonowa. Korzystamy z jej przepisów i pomysłów, czasem je udoskonalając. W naszej restauracji spróbujesz zatem doskonałego schabu bacy z oscypkiem, pstrąga smażonego na klarowanym maśle z karmelizowanymi warzywami, prawdziwego pasterskiego burgera. Jesteśmy pewni, że zachwycą Cię placki ziemniaczane po chłopsku lub pierogi  jagodami.

Restauracja w sam raz dla Ciebie

Gotowanie sprawia nam prawdziwą przyjemność. Lubimy odkrywać nowe smaki tak samo, jak czerpać z tradycji. Dlatego wzbogaciliśmy nasze menu o potrawy spoza regionu i o dania kuchni międzynarodowej. Z butelką doskonałego wina będą smakowały jeszcze lepiej. 
Posiadamy również zdrowe, apetyczne menu dla małych łasuchów i niejadków, dania małokaloryczne i z niskim indeksem glikemicznym. Od nas nikt nie wyjdzie głodny!
 
Markówka, Szałas Bacy, Pizzeria & Pub, Restauracja pod Wyciągiem to inne nasze miejsca z ciekawą kuchnią. Zlokalizowane poza ***Hotelem Wierchomla Ski & Spa Resort, w pobliżu stoków narciarskich, są wręcz idealnym miejscem na kameralne spotkanie przy ognisku lub grillowisku. Tu również można skosztować dań regionalnych i współczesnych, szybko wrzucić coś na ząb, napić się aromatycznej kawy i osłodzić dzień pyszną szarlotką.

REGIONALNE WTORKI W RESTAURACJI TYSINA

Stworzyliśmy tradycję, na którą czekają Goście. REGIONALNE WTORKI to powrót do korzeni, do dziedzictwa Łemków. Kuchnia ta bazuje na prostych przepisach i naturalnych produktach – to cała pyszna tajemnica! 
Wieczór umila prawdziwa góralska kapela, a spróbować można:
  • zupy gospodarskiej górali, czyli zupy z mięsem, grochem, kapustą, warzywami na zasmażce
  • kapuśniorki z szczyponymi zimiokami - zupy na soku z kapusty kiszonej z dużymi kawałkami ziemniaków
  • kluch łomnicońskich z ciasta tartego ziemniaczanego nadziewanego serem
  • gołąbków z baraniną i pomidorami
  • baraniny w duszonych warzywach
  • klusek tartych z łomastą z ciasta ziemniaczanego polanych skwarkami
  • jadła pastucha, czyli placków pasterskich z bryndzą
  • dziadków (rodzaj klusek) wierchomlańskich podsmażanych z kiszoną kapustą 
  • cyru- zacierki z mąki razowej
  • parowców - klusek drożdżowych na parze
  • grzybków z konfiturą - placuszków smażonych, podanych z konfiturą
  • naleśników z jabłkami i śmietaną.
Tłusto i smacznie – wtorkowy odpust w ***Hotelu Wierchomla Ski & Spa Resort. Zapraszamy!

Menu dostępne na miejscu i TU.