Restauracja Tysina

TYSINA - RESTAURACJA O BESKIDZKIEJ DUSZY

Regionalne fantazje kulinarne

Restauracja Tysina zawdzięcza swoją oryginalną nazwę potokowi przepływającemu nieopodal naszego hotelu. Rzeczka od wieków odmierza czas nastrojowym szumem wody, w której odbijają się refleksy najpiękniejszych kolorów beskidzkiej natury. To właśnie regionalne skarby - woda, lasy oraz cudowne górskie powietrze inspirują naszego mistrza kuchni do komponowania menu w rytmie czterech pór roku. Głównym motywem tych apetycznych wariacji jest regionalna sztuka kulinarna oraz aromatyczne sezonowe specjały.
REGIONALNE WTORKI - odkryj beskidzkie tradycje kulinarne!

Menu pełne poezji

Serwujemy potrawy, które zachwycą Twoje podniebienie symfonią smaków skomponowanych przez wierchomlańską przyrodę. W naszej restauracji spróbujesz doskonałego schabu bacy z oscypkiem lub pstrąga na maśle czosnkowym, zachwycisz się aromatem polędwiczek wieprzowych z suszonymi śliwkami i cukrowym groszkiem lub odlecisz w siódme niebo kulinarnej przyjemności zamawiając pierogi ze świeżo zbieranymi jagodami.

Restauracja, która Cię zaskoczy

W naszej karcie dań znajdziesz nie tylko regionalne przysmaki, lecz także największe przeboje kuchni polskiej i międzynarodowej. Dla najmłodszych Gości, wegetarian oraz osób dbających o linię przygotowaliśmy wiele apetycznych propozycji. Serwujemy również o potrawy o niskim indeksie glikemicznym. 

Doskonałe wino

Dobra kuchnia nie może istnieć bez wina. W Restauracji Tysina zaproponujemy Ci białe lub czerwone wino, które idealnie podkreśli smak potraw oraz ułoży wszystkie aromaty w mozaikę niepowtarzalnego smaku.

Markówka, Szałas Bacy, Pizzeria&Pub, Restauracja pod Wyciągiem

Dodatkowo zaprawszamy do punktów gastronomicznych zlokalizowanych poza ***Hotelem Wierchomla SKI & SPA Resort, w pobliżu Stacji Narciarskiej Dwie Doliny Muszyna-Wierchomla. Markówka, Szałas Bacy, Pizzeria&Pub, Restauracja pod Wyciągiem to klimatyczne miejsca, idealne na organizację kameralnych spotkań przy ognisku czy grillowsiku.

REGIONALNE WTORKI W RESTAURACJI TYSINA

Specjalnie dla naszych Gości przygotowaliśmy wyjątkowe menu oparte na lokalnych smakach. W każdy wtorek szef kuchni Restauracji TYSINA przyrządzi pyszne potrawy, które zadziwią najbardziej wymagające podniebienia! Inspiracją do przygotowania menu były tradycyjne potrawy kuchni Łemków, która bazuje na prostych przepisach oraz naturalnych produktach. Do kolacji przygrywać będzie prawdziwa kapela góralska.
Serdecznie zapraszamy w podróż po krainie wierchomlańskich smaków!

W menu REGIONALNYCH WTORKÓW znajdują się m.in.:

  • zupa gospodarska górali - zupa z mięsem, grochem, kapustą, warzywami na zasmażce
  • kapuśniorka z szczyponymi zimiokami - zupa na soku z kapusty kiszonej z dużymi kawałkami ziemniaków
  • kluchy łomnicońskie - kluchy z ciasta tartego ziemniaczanego nadziewane serem
  • gołąbki z baraniną i pomidorami
  • baranina w duszonych warzywach
  • kluski tarte z łomastą - kluski z ciasta ziemniaczanego polane skwarkami
  • jadło pastucha - placki pasterskie z bryndzą
  • dziadki wierchomlańskie z kiszoną kapustą - kluski podsmażane z kapustą kiszoną
  • cyr - zacierka z mąki razowej
  • parowce - kluski drożdżowe na parze
  • grzybki z konfiturą - placuszki smażone podane z konfiturą
  • naleśniki z jabłkami i śmietaną.

Kolacja podawana jest w formie szwedzkiego bufetu.

Zobacz nasze menu